(Image from Mr. Google) |
Bahan-bahan:-
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (daun pandan yang telah dikisar)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan
2 sudu mentega makan / minyak sapi
3 biji telur
1 / 2 sudu garam
Sedikit pewarna hijau. (jika perlu)
Bijan
Cara membuatnya:-
Campurkan kesemua bahan kecuali bijan. Adukkan bahan yang telah dicampur tadi hingga sebati.
Masukkan adunan tadi ke dalam mangkuk aluminium / loyang dan bakar hingga masak. (Sekiranya pakai loyang, oleskan dahulu minyak di atas loyang sebelum mula membakar)
Taburkan bijan diatas adunan tadi kemudian bakar pada suhu 180 C sehingga warnanya menjadi kekuningan / garing (lebih kurang 40 minit).
Dan siap!
Finally berjaya jugak aku buat kuih ni dengan kederat sendiri. Before this mesti nak kena tanya my mom macam mana nak buat ini itu.
Dah itu je, esok-esok aku share benda lain pulak. Bye!
Wassalam.
- Leenz
Assalamualaikum tkasih kpd adik kerana kongsi kuih yang sedap ni
ReplyDeleteWaalaikumussalam. Hi kak Alina, maaf baru sempat baca n reply komen kak Alina. Terima kasih jugak untuk kak Alina sebab sudi singgah di blog saya. Have a nice day!
Delete