Assalamualaikum.
Jika sebelum ni, aku dah share resepi ayam masak kicap, kali aku nak share resepi ayam masak kari pulak. Andai kata ada yang terkurang, mohon perbetulkan. Kita sama-sama share resepilah ye. Let's start cooking!
Bahan-bahan:-
- Beberapa ketul ayam
- 1 biji setengah bawang besar / merah (kisar / hiris)
- 4 ulas bawang putih (kisar / hiris)
- 2 inci halia (kisar / hiris)
- 2/3 ulas bawang kecil (hiris)
- 10 biji cili kering (kisar)
- 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, ketumbar, kayu manis)
- Garam
- Gula
- Asam jawa / asam keping
- Rempah kari
- 1/2 biji kentang
- 1 kotak santan kotak
Cara-cara:-
- Kisar 1 biji setengah bawang merah/besar bersama 4 ulas putih, halia dan cili kering yang telah direbus dahulu
- Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan bersama bahan kisar bersama bawang kecil yang telah dihiris nipis
- Masukkan sedikit rempah kari dan kacau
- Masukkan sedikit air untuk mencairkan rempah
- Kecilkan api dan kacau sehingga rempah menjadi garing dan pecah minyak
- Kemudian masukkan kentang dan ayam
- Tambah sedikit air dan biarkan sehingga mendidih
- Masukkan pula sedikit santan
- Masukkan air asam / asam keping
- Masukkan sedikit gula jika tidak mahu terlalu pedas dan masukkan garam secukup rasa
- Kacau sehingga ayam dan kentang menjadi empuk
- Tutup api dan hidangkan!
Selamat menjamu selera guys!
Semoga santapan kalian dimulai dengan bismillah dan disudahi dengan alhamdulillah. Amin.
P/S: Sebenarnya aku tak berapa suka makan kari tapi bila dah masak sendiri, tetiba jadi sukalah pulak. Haha.
Wassalam.
- Leenz
14 Dec 2017 - 4:09pm
No comments:
Post a Comment