Assalamualaikum.
Jika sebelum ni, aku dah share resepi ayam masak kicap, kali aku nak share resepi ayam masak kari pulak. Andai kata ada yang terkurang, mohon perbetulkan. Kita sama-sama share resepilah ye. Let's start cooking!
Bahan-bahan:-
- Beberapa ketul ayam
- 1 biji setengah bawang besar / merah (kisar / hiris)
- 4 ulas bawang putih (kisar / hiris)
- 2 inci halia (kisar / hiris)
- 2/3 ulas bawang kecil (hiris)
- 10 biji cili kering (kisar)
- 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, ketumbar, kayu manis)
- Garam
- Gula
- Asam jawa / asam keping
- Rempah kari
- 1/2 biji kentang
- 1 kotak santan kotak
Cara-cara:-
- Kisar 1 biji setengah bawang merah/besar bersama 4 ulas putih, halia dan cili kering yang telah direbus dahulu
- Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan bersama bahan kisar bersama bawang kecil yang telah dihiris nipis
- Masukkan sedikit rempah kari dan kacau
- Masukkan sedikit air untuk mencairkan rempah
- Kecilkan api dan kacau sehingga rempah menjadi garing dan pecah minyak
- Kemudian masukkan kentang dan ayam
- Tambah sedikit air dan biarkan sehingga mendidih
- Masukkan pula sedikit santan
- Masukkan air asam / asam keping
- Masukkan sedikit gula jika tidak mahu terlalu pedas dan masukkan garam secukup rasa
- Kacau sehingga ayam dan kentang menjadi empuk
- Tutup api dan hidangkan!
Selamat menjamu selera guys!
Semoga santapan kalian dimulai dengan bismillah dan disudahi dengan alhamdulillah. Amin.
P/S: Sebenarnya aku tak berapa suka makan kari tapi bila dah masak sendiri, tetiba jadi sukalah pulak. Haha.
Wassalam.
- Leenz
14 Dec 2017 - 4:09pm
About us

- Leenz Armani
- "Aku bukan blogger tapi aku hanya seorang pendosa yang mencari jalan perubahan menuju redha Allah S.W.T."
14 December 2017
5 December 2017
Resepi: Ayam Masak Kicap
Assalamualaikum.
Sejak nak jadi bini orang ni, menjadi-jadi pulak menu masakan yang aku nak share kat sini. Hahaha. Apa salahnya berkongsi resepi, ye dak? Tak baik kedekut ilmu.
Untuk kali ni, aku nak kongsi resepi Ayam Masak Kicap versi aku. Kalau sebelum ni, aku masak asal boleh je, campak bawang, campak sos ini itu, campak kicap, terus jadi tapi rasa dia kureng sikit la. Jadi untuk nampak sedikit profesional dalam masakan, kita kenalah tau bahan apa yang penting dalam masakan.
Dah, jom mula sediakan bahan-bahan untuk memasak!
Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan:-
- Beberapa ketul ayam
- 1 biji setengah bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2/3 ulas bawang kecil (jika perlu)
- 2/3 inci halia
- 1 batang serai
- Beberapa biji lada hitam (jika perlu)
- Minyak masak
- 4 sekawan; bunga lawang, cengkih, ketumbar, kayu manis
- 1 biji bawang besar / bombay (untuk hiasan)
- 1 biji cili merah (untuk hiasan)
- Garam & kunyit; untuk ayam
Cara-cara:-
- Ayam perlu di goreng dahulu (gaulkan bersama kunyit dan garam)
- Kisar / blendkan bahan bawang merah, bawang putih, bawang kecil, halia, serai dan lada hitam.
- Sementara itu, panaskan minyak (sedikit sahaja untuk tumis) di dalam kuali.
- Masukkan 4 sekawan dan tumis sehingga naik bau
- Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam kuali, kacau hingga naik bau.
- Masukkan pula kicap pekat / kicap manis/masin, sedikit sos tomato, sedikit sos tiram dan air asam
- Jangan lupa masukkan sedikit garam untuk penambah rasa (jika perlu)
- Selepas itu, masukkan sedikit air (untuk kuah) dan masukkan pula ayam yang telah digoreng tadi.
- Potong bawang besar/bombay secara bulatan.
- Masukkan bawang besar yang di potong secara bulatan sebelum api ditutup.
- Masak sehingga ayam menjadi empuk.
- Potong & masukkan cili merah sebagai hiasan.
- Tutup api dan hidangkan.
Siap!
Selamat menjamu selera guys!
Wassalam.
- Leenz
05 Dec 2017 - 6:09pm
Sejak nak jadi bini orang ni, menjadi-jadi pulak menu masakan yang aku nak share kat sini. Hahaha. Apa salahnya berkongsi resepi, ye dak? Tak baik kedekut ilmu.
Untuk kali ni, aku nak kongsi resepi Ayam Masak Kicap versi aku. Kalau sebelum ni, aku masak asal boleh je, campak bawang, campak sos ini itu, campak kicap, terus jadi tapi rasa dia kureng sikit la. Jadi untuk nampak sedikit profesional dalam masakan, kita kenalah tau bahan apa yang penting dalam masakan.
Dah, jom mula sediakan bahan-bahan untuk memasak!
Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan:-
- Beberapa ketul ayam
- 1 biji setengah bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2/3 ulas bawang kecil (jika perlu)
- 2/3 inci halia
- 1 batang serai
- Beberapa biji lada hitam (jika perlu)
- Minyak masak
- 4 sekawan; bunga lawang, cengkih, ketumbar, kayu manis
- 1 biji bawang besar / bombay (untuk hiasan)
- 1 biji cili merah (untuk hiasan)
- Garam & kunyit; untuk ayam
Cara-cara:-
- Ayam perlu di goreng dahulu (gaulkan bersama kunyit dan garam)
- Kisar / blendkan bahan bawang merah, bawang putih, bawang kecil, halia, serai dan lada hitam.
- Sementara itu, panaskan minyak (sedikit sahaja untuk tumis) di dalam kuali.
- Masukkan 4 sekawan dan tumis sehingga naik bau
- Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam kuali, kacau hingga naik bau.
- Masukkan pula kicap pekat / kicap manis/masin, sedikit sos tomato, sedikit sos tiram dan air asam
- Jangan lupa masukkan sedikit garam untuk penambah rasa (jika perlu)
- Selepas itu, masukkan sedikit air (untuk kuah) dan masukkan pula ayam yang telah digoreng tadi.
- Potong bawang besar/bombay secara bulatan.
- Masukkan bawang besar yang di potong secara bulatan sebelum api ditutup.
- Masak sehingga ayam menjadi empuk.
- Potong & masukkan cili merah sebagai hiasan.
- Tutup api dan hidangkan.
Siap!
Selamat menjamu selera guys!
Wassalam.
- Leenz
05 Dec 2017 - 6:09pm
22 October 2017
Resepi: Sambal Bebola Ikan yang mudah dan ringkas!
Assalamualaikum.
Hi, lama tak share resepi kat sini kan? Maklumlah, aku ni memang jenis malas dan tak berapa nak reti memasak. Teringat kata-kata kawan aku si Alfie, "kau tu bukannya tak reti masak tapi cuma malas je." Really? Hakikat sebenar aku ni memang tak tau apa-apa pasal masak memasak ni. Masak air, masak meggi tu aku terer la. Hahahaha. Btw, tenkiu Alfie sudi beri beberapa tunjuk ajar.
Malu sebenarnya nak mengaku tak pandai masak. Lebih malu lagi bila orang tau kau memang tak tahu masak walhal kau dilahirkan sebagai kaum hawa. Siapa yang akan dipersalahkan? Mak kau jugak... Itulah dulu-dulu mami aku suruh belajar masak, aku taknak. Macam-macam alasan yang di bagi.
Okay, jom! Aku nak share resepi yang aku baru je buat untuk makan tengahhari tadi iaitu Sambal Bebola Ikan, Fyi, ni first time aku masak sendiri tau. Tapi sebelum tu, ada refer dengan mami aku untuk make sure bahan-bahan serta step by step untuk memasak tu tak salah.
Sambal Bebola Ikan.
Bahan-bahan:-
- 2 biji bawang besar / merah
- 2 ulas bawang putih
- 3cm halia (anggaran)
- 10 tangkai cili kering (direbus dahulu)
- Minyak
- Garam
- Gula
- Air asam jawa / asam keping
- Bebola ikan (dipotong dua)
Cara-cara:-
- Kisar / blend bawang putih, bawang besar/merah, halia bersama cili kering yang telah direbus tadi.
- Panaskan minyak
- Tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing
- Masukkan garam secukup rasa bersama dengan gula
- Masukkan air asam jawa
- Akhir sekali masukkan bebola ikan dan kacau sehingga sebati
- Tutup api dan hidangkan.
Siap! Mudahkan?
Ini cara aku, bagaimana dengan korang? Ikut kesesuaian masing-masing.
P/S: Kalau ada yang kurang / salah, mohon tunjuk ajar, Thanks!
Enjoy your dinner guys!
Wassalam.
- Leenz
22 Oct 2017 - 8:21pm
Hi, lama tak share resepi kat sini kan? Maklumlah, aku ni memang jenis malas dan tak berapa nak reti memasak. Teringat kata-kata kawan aku si Alfie, "kau tu bukannya tak reti masak tapi cuma malas je." Really? Hakikat sebenar aku ni memang tak tau apa-apa pasal masak memasak ni. Masak air, masak meggi tu aku terer la. Hahahaha. Btw, tenkiu Alfie sudi beri beberapa tunjuk ajar.
Malu sebenarnya nak mengaku tak pandai masak. Lebih malu lagi bila orang tau kau memang tak tahu masak walhal kau dilahirkan sebagai kaum hawa. Siapa yang akan dipersalahkan? Mak kau jugak... Itulah dulu-dulu mami aku suruh belajar masak, aku taknak. Macam-macam alasan yang di bagi.
Okay, jom! Aku nak share resepi yang aku baru je buat untuk makan tengahhari tadi iaitu Sambal Bebola Ikan, Fyi, ni first time aku masak sendiri tau. Tapi sebelum tu, ada refer dengan mami aku untuk make sure bahan-bahan serta step by step untuk memasak tu tak salah.
Sambal Bebola Ikan.
Bahan-bahan:-
- 2 biji bawang besar / merah
- 2 ulas bawang putih
- 3cm halia (anggaran)
- 10 tangkai cili kering (direbus dahulu)
- Minyak
- Garam
- Gula
- Air asam jawa / asam keping
- Bebola ikan (dipotong dua)
Cara-cara:-
- Kisar / blend bawang putih, bawang besar/merah, halia bersama cili kering yang telah direbus tadi.
- Panaskan minyak
- Tumis bahan yang telah dikisar sehingga garing
- Masukkan garam secukup rasa bersama dengan gula
- Masukkan air asam jawa
- Akhir sekali masukkan bebola ikan dan kacau sehingga sebati
- Tutup api dan hidangkan.
Siap! Mudahkan?
Ini cara aku, bagaimana dengan korang? Ikut kesesuaian masing-masing.
P/S: Kalau ada yang kurang / salah, mohon tunjuk ajar, Thanks!
Enjoy your dinner guys!
Wassalam.
- Leenz
22 Oct 2017 - 8:21pm
Subscribe to:
Posts (Atom)